30. marraskuuta 2014

Temperointia eli temperamaalausta!

Olen nyt parin viime viikon aikana maalannut paljon öljyllä. Limingassa maalausreissuillani ovat kuitenkin mukanani olleet myös temperavärit, toisin sanoen siis purkeissa erilaisia pigmenttejä. Voi pojat ne ovat hienoja. Atsopunainen on niin värikäs väri, ja sitä katsoessa tuntuu kuin se olisi itse valon lähteenä.

Varsinaisnen väri pigmentistä tehdään sekoittamalla sitä esimerkiksi emulsioon, joka on tehty 1 osa vettä, 1 osa kananmunan keltuaista. Tätä kun kaataa pulverimaisen pigmentin päälle, sekoittamalla syntyy peiteväriä muistuttava maali.

No siis eniveis, Limingassa en juurikaan temperaan ole koskenut, enkä ole saanut sillä koskaan oikein mitään valmista. Otin nyt kotiin mukaan temperat ja ostamani koivuvaneripohjan, josko sitä vähän kotona maalaisi. Ja tulihan sitä maalattua. Vanerin pohjustin molemmin puolin emulsiolla, ettei väri leviä siinä, mutta puun syyt kuultaisivat alta.

Voi että tuo tempera on siisti tapa maalata. Ei siis siisti sen varsinaisessa merkityksessä, mutta on huippua että voi maalata ohuita nopeasti kuivuvia kerroksia.

Tässä vähän fiilistelyä, ja ensimmäinen kunnon työ temperalla tehnynä.


Atsopunainen.


Keltaokra.


Titanvalkoinen.Ultramariinin sininen.Ja lopputuloksena noista väreistä (ja parista muusta mm. kromivihreästä) syntyi tämmöinen taulu! Vähän levoton kyllä, mutta oli kiva tehdä :)

6 kommenttia: