2. kesäkuuta 2011

Kehitystä pimiässä

Helatorstaita!

Minulle sattui muutama tunti aikaa, jolle ei ollut mitään erityisempiä suunnitelmia. Päätin pistää pimiöni pystyyn kylppäriin ja leikkiä vähän neulanreikäkameroilla, jotka rakentelin vuosi takaperin. Vuoteen en ollut mitään kuvia kehitellyt, ja kemikaalit, siis valmiiksi astioihin laimennetut, olivat muuttuneet hyvin mielenkiintoisiksi ajan saatossa. Loppuhuuhteluaine oli muuttunut vihertäväksi, kehite tumman oranssiksi ja kiinnite oli jämähtänyt aaltaansa pohjaan kiinni ja muistutti koostumukseltaan hiekkaa. No, kemikaalit meni vaihtoon ja kohta oli pimiö pystyssä. Punainen lamppukin oli vielä voimissaan vuoden palamattomuuden jälkeen. Pimiötyöskentely on neulanreikäkuvauksessa superhauskaa ja jännittävää. Koskaan ei voi tietää millainen kuva tulee ja aina on hirveän kovat odotukset onnistumisesta.

Kameroina tänään toimivat itse tehdyt kamerat; sipsipurkista tehty, laudasta väsätty ja peltipurkista tehty. Linssinä kameroissa on limsapurkista leikattu metallilevy, johon on tehty pieni reikä neulalla ja se on hiottu siistiksi hienolla hiekkapaperilla. Sulkimena kameroissa oli sähkömiehen mustateippi. Parhaaksi kameraksi osoittautui peltipurkkikamera. Tärkeää kamerassa on se, ettei se vuoda yhtään mistään valoa sisään! Sipsipurkkikamera vuosi todella pahasti, ja hyviä kuvia sillä ei tullutkaan. Filminä kamerassa toimi Ilfordin mustavalkopaperi.

Kaikkein haastavinta neulanreikäkuvauksessa on valotusajan arviointi. Nyt sää oli kuvauksen alussa pilvinen, sitten aurinkoinen ja lopuksi taas pilvinen. Valotusajat vaihtelivat pilvisyyden mukaan 8 minuutista 2,5 minuuttiin. Sopiva aika löytyy kokeilemalla ja tuurilla. Tässä tämän päivän aikaansaannoksia, kolmestatoista kuvasta "onnistui" kahdeksan.

Negatiivit skannasin koneelle ja käänsin ne peilikuvaksi ja positiiveiksi kuvankäsittelyohjelmassa:Pihan kiviportaat.


Näkymä tien varresta kotiin.Pihan pyöräkatokset.Sipsipurkkikameran ei niin onnistunut valotus valovuodon takia.Lensflare neulanreikäkameralla :DMystinen pihakuva.Voi se kamera vähän heilahtaa 8 minuutin aikana...Onnistunut voikukkaotos!Ja taas voikukkia!

Hyvää vapaapäivän jatkoa vain!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti